Unieke route door het Gooi

Een mooie knooppuntenroute door Het Gooi. Plaatsen die worden aangedaan zijn Huizen, Laren, Blaricum en Eemnes. Bijzondere bezienswaardigheden en attracties onderweg: Singer Museum, museum Hofland en de Gooise heide.

Van knooppunt 76 fietst u door de nieuwbouwwijken van Huizen en Blaricum naar knooppunt 1, op de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. Het landschap verandert van een groen heuvelachtig landschap in een groot, vlak weidegebied. Langs de Theetuin Eemnes fietst u over de Meentweg. Aan deze dijk liggen rechts de boerderijen en links de weiden met in de verte de rivier de Eem. Bij knooppunt 24 slaat u af naar het centrum van het kleine stadje Eemnes. Na Eemnes komt u na knooppunt 52 op de weg langs de villa´s van Laren en gaat u in de richting van de Gooise heide. De rechte weg vormt de grens tussen de twee provincies. Om een einde te maken aan de eeuwenlange strijd over deze grens zijn in de 18e eeuw zware, stenen grenspalen geplaatst. Langs dit fietspad ziet u deze grenspalen staan. Richting knooppunt 53 komt u langs hotel de Witte Bergen. U bent nu midden op de Zuiderheide. De grafheuvels op deze heide dateren uit de late steen- en bronstijd, ongeveer 4000 jaar geleden.

Bij knooppunt 51 ligt het oude Sint-Janskerkhof, het eindpunt van de jaarlijkse processie op of rond 21 juni. Naast dit kerkhof is het Geologische Museum Hofland te bezoeken. De weg vervolgt naar knooppunt 80 langs de Westerheide en langs het Singer Museum. Vlak na het museum kunt u de route onderbreken door over de Naarderstraat naar rechts te gaan. U komt dan na 300 meter op de Brink, het levendige centrum van Laren.

Van knooppunt 80 gaat u naar knooppunt 81, gelegen aan de rand van het centrum van Blaricum. Het is aantrekkelijk om even dit dorp te kijken omdat hier nog veel oude boerderijen vlak bij elkaar staan. De meeste boerderijen zijn echter omgebouwd tot luxe woonhuis.

Van knooppunt 81 gaat de weg terug naar het startpunt. Voor een bezoek aan het oude dorp Huizen kunt u van knooppunt 76 naar knooppunt 77 bij de oude Haven fietsen en vervolgens richting knooppunt 80 waarna u na ongeveer 10 minuten in het oude centrum bent.

Restaurant/Café tussen knooppunten: Hotel de Witte Bergen, theehuis ’t Bluk, Laren, theetuin Eemnes.

gooi