Omafiets

Wat is een omafiets? Een omafiets of opoefiets is een bepaalde eenvoudige damesfiets. Kenmerkend is het frame met een rechte onderbuis en een enkelvoudig omhoog gebogen bovenbuis die ongeveer in […]

Wat is een omafiets?

Een omafiets of opoefiets is een bepaalde eenvoudige damesfiets. Kenmerkend is het frame met een rechte onderbuis en een enkelvoudig omhoog gebogen bovenbuis die ongeveer in het midden met een buisje (een zogeheten mannetje) met elkaar zijn verbonden. Framebouwers spreken van een damesbocht. Dit model frame werd reeds in de 19e eeuw gemaakt.

De omafiets is een zwarte toerfiets. Hij heeft bandenmaat 40-635, een kettingkast van lakdoek en ondoorzichtige jasbeschermers. Verder heeft de fiets meestal een terugtraprem en geen versnellingsmechaniek.

De term omafiets is pas in de jaren 70 van de 20e eeuw in gebruik gekomen. De naam van het rijwiel is een verwijzing naar het ouderwetse uiterlijk — vergelijkbaar met de standaard damesfiets van rond 1950. Het verouderde woord opoe voor oma draagt nog bij aan die verwijzing. Met de term opafiets wordt een herenfiets van klassiek model bedoeld.

Bij jongeren is de omafiets thans populair vanwege het stoere en nostalgische uiterlijk. Sindsdien wordt de fiets ook met opvallende kleuren gezien.