Hybridefiets

Wat is een hybride fiets? Welke verschillende soorten hybride fietsen bestaan er? Het is belangrijk om te weten dat verschillende soorten hybride fietsen zijn. Onder de roepnaam hybride vallen verschillende […]

Wat is een hybride fiets?

Welke verschillende soorten hybride fietsen bestaan er? Het is belangrijk om te weten dat verschillende soorten hybride fietsen zijn. Onder de roepnaam hybride vallen verschillende categorieën. Zie hieronder de beschrijving wat welke fiets nu precies is en waarvoor welk soort fiets het meest geschikt is.

 1. Crosshybride
 2. Fitness fiets
 3. Trekking fiets

De verschillende soorten hybride fietsen kunnen worden ingedeeld per gebruiksdoeleinde. Hieronder wordt in het kort aangegeven om wat voor fiets het nu precies gaat.

1. Crosshybride

hybride fiets

Sportieve fiets met geveerde vork en banden met profiel. Deze fiets is zowel geschikt voor gebruik in het bos als op de weg. U kunt met een cross-hybride niet een echte mountainbike route rijden maar een verhard bos- of zandpad moet geen probleem zijn.

Cross-hybrides kunnen gemakkelijk worden voorzien van stapborden, bagagedrager en eventueel een slot of standaard.

Kenmerken van een Cross-Hybride fiets:

 • Banden geschikt voor zowel het bos als de weg
 • Geveerde voorvork
 • Soms schijfremmen

2. Fitness fiets
hybride fiets

De fitness fietsen zijn bedoeld als snelle fietsen om veel kilometers mee te maken op de weg. U kunt met deze fietsen niet het bos. De fiets heeft geen geveerde voorvork en de banden hebben minder profiel. Deze lichtgewicht fietsen zijn zeer geschikt om langere afstanden mee over de weg te rijden en zijn niet veel zwaarder of langzamer dan een ‘echte’ racefiets.

Fitness fietsen kunnen gemakkelijk worden voorzien van stapborden, bagagedrager en eventueel een slot of standaard.

Kenmerken van een Fitness fiets:

 • Banden met weinig profiel, dus voor op we weg
 • Comfortabele doch sportieve zithouding
 • Licht gewicht

3. Trekking fiets

hybride fiets

Een trekking fiets is een cross-hybride of een fitness fiets maar dan aangekleed met trekking onderdelen. Zoals spatborden, bagagedrager, verlichting en een slot. Deze fietsen zijn bedoeld om trek tochten te maken en de fiets kan eventueel uitgerust worden met bagage. Bij de hybride fietsen zit alles erop en eraan, de fietsen zijn zeer compleet uitgerust en van alle gemakken voorzien.

Trekking fietsen zijn net even iets completer qua uitrusting dan een cross-hybride of fitness fiets maar stukken lichter en sportiever dan een echte stadsfiets.

Kenmerken van een trekkingfiets:

 • Aangekleed met spatborden, bagagedrager en eventueel kettingscherm of slot
 • Combinatie banden voor de weg en licht terrein.
 • Comfortabele zithouding waardoor u langere tijd prettig op de fiets kunt zitten.

Bron: www.12gobiking.nl