Duurzaam op vakantie: fietsen langs natuurkampeerterreinen

Een fietsvakantie is een van de meest duurzame manieren om vakantie te houden. Overnacht je dan ook nog op een Natuurkampeerterrein, dan zit het wel goed met je ecologische voetafdruk. Stichting Natuurkampeerterreinen heeft daarom twee fietsroutes langs Natuurkampeerterreinen ontwikkeld.
Beide routes zijn ongeveer 300 kilometer lang, en kunnen met of zonder kinderen gefietst worden. De grootste afstand tussen twee Natuurkampeerterreinen is 52 km (Achterhoek) of 41 km (Groningen). Snelle fietsers slaan een aantal Natuurkampeerterreinen over. De routes gaan via de bekende fietsknooppunten. Op termijn zullen er meer Natuurkampeerroutes komen, in andere provincies.


Op een Natuurkampeerterrein wordt tot 19.00 uur een plekje opengehouden voor fietsers en wandelaars. Het merendeel van de Natuurkampeerterreinen draagt het landelijke kwaliteitslabel Fietsers Welkom! voor fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven. Dit houdt in dat er onder meer een bandenplakset, een fietspomp en een EHBO-doos aanwezig is en dat er een stopcontact beschikbaar is om een elektrische fiets op te laden.

Reis belangrijker dan doel

Zo’n 33.000 mensen maken jaarlijks een fietsvakantie in Nederland Alle spullen achterop, deur op slot en gaan. Niet alleen is het fietsen weinig belastend voor het milieu, het zorgt er ook voor dat de fietser in direct contact staat met zijn omgeving, met allerlei onverwachte ontmoetingen en ontdekkingen als gevolg. Op fietsvakantie is de reis belangrijker dan het doel.

Duurzaam beheer
Vanwege het duurzame karakter van een fietskampeervakantie hoopt Stichting Natuurkampeerterreinen met de Natuurkampeerroutes meer mensen op de fiets te krijgen, het liefst met de tent achterop. Op de Natuurkampeerterreinen wordt duurzaam beheer gevoerd. Denk aan afvalscheiding, het gebruik van biologische schoonmaakmiddelen, waterbesparende douches en toiletten. Op sommige terreinen wordt gebruikgemaakt van zonnecellen of windenergie. Een aantal Natuurkampeerterreinen is in het bezit van de Green Key, het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de recreatiesector.

foto-Natuurkampeerroutes