8 Prachtige fietsroutes door Nederland

Nu het voorjaar begonnen is, pakken veel Nederlanders de fiets weer uit de schuur voor een mooie fietsvakantie of fietstocht. In 2013 waren de fietsvakanties erg populair. Een trend die […]

Nu het voorjaar begonnen is, pakken veel Nederlanders de fiets weer uit de schuur voor een mooie fietsvakantie of fietstocht. In 2013 waren de fietsvakanties erg populair. Een trend die zich ook in 2014 zal voortzetten. Speciaal voor de vakantievierder die ook dit jaar de dure vliegvakantie links laat liggen een selectie van de mooiste fietsroutes in Nederland.

Hartje Veluwe (35 km)
De Veluwe is één van de mooiste gebieden van Nederland, waar ook nog eens veel rekening wordt gehouden met de fietser. Met vele kilometers aan genummerde fietspaden is het hier heerlijk fietsen. Fietsend door de bossen, heidevelden en stuifzandgebieden geeft de fietsroute een mooi beeld van wat de Veluwe aan hoogtepunten te bieden heeft. Deze rondrit begint en Hartje Veluwe eindigt in Uddel. Wil je tijdens het fietsen ook even cultuur opsnuiven? Bezoek dan museum en wildpark het Aardhuis, het oude jachthuis van koning Willem III en prins Hendrik waar je nu informatie kunt vinden over deze Oranjes en over de dieren die op de Veluwe leven.
Bekijk hier een aantal leuke fietsroutes op de Veluwe!

8 Prachtige fietsroutes door Nederland

Pieterpad (492 km)
Het Pieterpad staat bekend als de meest bekende wandelroute van Nederland. Met een lengte van 492 kilometer loopt deze route tussen de Pietersberg (Zuid-Limburg) en Pieterburen (Noord-Groningen). Fietsliefhebbers mogen zich gelukkig prijzen, want deze route is nu ook voor fietsers uitgestippeld. Een heerlijke fietsroute waar je ongeveer een week lang plezier van hebt en de mooiste plekjes van de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen doorkruist. Langs de route zijn er voldoende vakantieparken, hotelletjes en B&B’s waar je kunt overnachten.

Rondje Texel
Neem je fiets mee op de veerboot van Den Helder en al na twintig minuten varen kun je heerlijk fietsen op Texel. Mooie natuur en leuke plaatsjes wisselen zich af op het meest diverse Waddeneiland dat Nederland rijk is. Bezoek de dorpjes De Cocksdorp, De Koog, De Waal en fiets naar de vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel om deze te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht. Het is ook een absolute aanrader om de fietstocht te combineren met een wandeling in natuurgebied de Slufter. Met enig geluk kun je hier ook zeehonden spotten.
8 Prachtige fietsroutes door Nederland

Fiets Elfstedentocht (235 km)
Waar de kou ons al jaren teleurstelt en de Elfstedentocht voor het laatst in 1997 werd geschaatst, wordt jaarlijks op Pinkstermaandag een alternatieve toer voor tweewielers georganiseerd. De deelnemers doen hier de beroemde elf steden ‘van de tocht der tochten’ aan: Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Bolsward, Sneek, IJlst, Stavoren, Hindeloopen en Workum. Een mooie tocht voor de geoefende fietser, want deze lange tocht van 235 km moet wel dezelfde dag uitgereden worden. Natuurlijk kun je de tocht ook op een ander moment fietsen (de inschrijving voor 2014 is inmiddels gesloten). Dan zul je het echter wel zonder de aanmoedigingen langs de kant moeten doen.

Meer informatie over de Fiets Elfstedentocht vind je hier!

Ontdek Amsterdam (37 km)
Amsterdam is een echte stad voor fietsers. De binnenstad is niet alleen prima toegankelijk voor fietsers, maar ook verassend groen. Dit kun je zelf ontdekken via de 37 kilometer lange fietstocht Ontdek Amsterdam, waar je naast de historische binnenstad ook vooral de stadsparken en buitenwijken verkent. Zo fiets je o.a. door het Vondelpark en natuurgebied De Oeverlanden.

8 Prachtige fietsroutes door Nederland

Neerijnenroute (68 km)
Houd je van een fietstocht langs het water? Dan is de Neerijnenroute een echte aanrader. De helft van de tocht ligt langs de rivier de Waal, waar je kunt genieten van de prachtige uiterwaarden en waar je soms roedels herten kunt ontdekken. Tijdens deze toer kom je ook het mooie kasteel Waardenburg tegen, waar de befaamde Dokter Faust van Waardenburg zou hebben gewoond. De rondrit start en eindigt in het Gelderse Neerijnen. Het is een aanrader om de fietstocht iets te verlengen en de Martinus Nijhoffbrug (lengte 1km) te bedwingen en zo de vestigingsstad Zaltbommel te bezoeken voor een stadsfietstocht of stadswandeling.

Lytse Marrenfietstocht (45 km)
Ben je op zoek naar een kortere fietsroute in Friesland dan de Fiets Elfstedentocht (nr.4)? Dan is de Lytse Marrenfietstocht een prima alternatief. Deze tocht van 45 km brengt je bij de mooiste meren en weidelandschappen van Friesland. Geniet van de boerderijtjes en kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt. Wil je onderweg even uitrusten? Neem dan wat lekkere broodjes mee voor een ouderwetse picknick in het Friese landschap.
Meer weten of deze fietstocht? Klik dan hier!

Kastelenroute Valkenburg (21 km)
Met 20 km is dit de kortste fietsroute, maar vanwege het heuvelachtige karakter van het prachtige (bijna on-Nederlandse) Zuid-Limburg een zeer sportieve tocht. Onderweg kom je op de heuvels en in de dalen veel bijzondere kastelen en landhuizen tegen, die je de mogelijkheid geven om even te stoppen en uit te rusten van de inspanningen. Als je de fietstocht wilt combineren met een bezoek aan een van deze gebouwen, is Kasteelruïne Valkenburg zeker een bezoek waard.
De route voor deze kastelenroute is hier te vinden.

Bron: www.bungalowparkoverzicht.nl

Artikel via > www.telegraaf.nl